Råd for å unngå tvangssalg av bolig

Trenger du råd for å unngå tvangssalg av bolig? I denne artikkelen går vi nærmere inn på hvilke løsninger du bør se på dersom du står i fare for å miste huset ditt ved tvangssalg. Selv om det oppleves som traumatisk å motta et krav om at boligen skal selges, er det viktig å ikke bare la saken gå sin gang. Ta kontroll over prosessen slik at du kommer best mulig ut av det.

Når kan en bolig bli tvangssolgt?

Et tvangssalg av bolig er den siste delen av en lang prosess som ofte strekker seg over mer enn et år. Det hele begynner ved at gjeld eller regninger ikke blir betalt ved forfallsdato, og etter en rekke purringer og inkassovarsler vil kreditoren gå til rettslige skritt for å få pengene tilbake. De viktigste årsakene til at et hus blir krevd tvangssolgt er:

  1. Misligholdt gjeld på boliglån
  2. Felles kostnader som kommunale avgifter eller skatt som ikke er betalt
  3. Ubetalte utgifter i forbindelse med sameie eller borettslag

For å unngå tvangssalg av bolig er det derfor viktig å prioritere den type gjeld og utgifter som faktisk kan utløse et tvangssalg. Ofte kan en god opprydning og oversikt over økonomien bidra til at du får kontroll på utgiftene slik at du kan unngå tvangssalg av bolig. Dersom du allerede har mottatt en begjæring om tvangssalg, bør du ta kontakt med kreditor så fort som mulig slik at du kan forsøke å bli enig om en nedbetalingsordning.

Grep som kan unngå tvangssalg av bolig

1. Få oversikt over økonomien

Gjør en opprydning over din personlige økonomi ved å lage en oversikt over alle inntekter og utgifter. Juster forbruket ditt om nødvendig, og lag en plan som du går til kreditor med for å lage en nedbetalingsavtale. Ofte kan en mer ryddig økonomi være nok for å unngå tvangssalg av bolig.

2. Vurder refinansiering av boliglånet

Dersom du er i ferd med å få vann over hodet på grunn høye kredittkortregninger og forbrukslån, er refinansiering av gjeld noe du bør vurdere. Ved å ta et større boliglån vil du kunne frigjøre midler som du kan bruke til å betale tilbake dyre smålån. Dermed reduserer du de månedlige utgiftene, kommer på rett kjøl igjen slik at du kan unngå tvangssalg av bolig.

3. Søk om omstartslån

Et omstartslån kan være et smart forebyggende trekk, dersom du ser at økonomien din beveger seg mot stupet. Ved omstartslån refinansierer du boliglånet ditt under helt bestemte betingelser. Forfalte krav fra forbrukslån og kredittkortgjeld vil bli betalt direkte av banken finansiert av det nye lånet, slik at du kan starte på nytt med blanke ark uten kortsiktig gjeld hengende over hodet.

4. Selg boligen på egen hånd

Dersom du ikke klarer å innfri kravene på annen måte enn å bruke midlene fra boligsalget, er det mye bedre å forsøke å selge boligen på egen hånd. Ved å selge selv vil du unngå tvangssalg av bolig og mest sannsynlig oppnå en høyere salgssum som du vil kunne bruke til å betale tilbake kravene mot deg.

5. Gå i dialog med partene

Selv om du ikke skulle klare å unngå tvangssalg av bolig er det viktig å gå i dialog med partene, slik at du oppnår en mest mulig smertefri prosess og kan få tvangssalget unnagjort uten unødvendige ekstraomkostninger.  

trustpilot

Vi tar ansvar og hjelper deg steg for steg frem til du får kontroll på økonomien

Org. nr 922 972 516

Kontakt oss

Trenger du hjelp med å fylle ut et skjema, eller har andre spørsmål? La oss hjelpe deg!

Åpningstider

Mandag – Fredag: 09.00 – 18.00
Lørdag: 10:00 – 15:00

Kontact oss

Trenger du hjelp med å fylle ut et skjema, eller har andre spørsmål? La oss hjelpe deg!

Åpningstider

Mandag – Fredag: 09.00 – 18.00

Lørdag: 10:00 – 15:00

OPPHAVSRETT © FINANSEIENDOM AS | 2023