Lån med sikkerhet i bolig

I denne artikkelen går vi nærmere inn på fordeler og ulemper med å ta opp ekstra lån med sikkerhet i bolig. Brenner du etter å starte et oppussingsprosjekt? Eller kanskje du ønsker å bygge ny garasje eller kjøpe båt til sommeren? Dersom du ikke har oppsparte midler tilgjengelig kan det å låne med sikkerhet i bolig være et smart verktøy for å finansiere større kjøp eller investeringer.

Fordeler med å ta opp lån med sikkerhet i bolig

Det er ikke uten grunn at lån med sikkerhet i bolig er blitt så populært i Norge. Her er hovedgrunnene til at mange velger å refinansiere boliglånet for å få finansiere nye prosjekter:

  • Samme gunstige lånebetingelser som boliglånet
  • God oversikt over all gjeld samlet på ett sted
  • Større lånebeløp enn ved lån uten sikkerhet
  • Lengre nedbetalingstid gir lavere månedlige utgifter

Når du skal låne penger av banken vil betingelsene bli vurdert på bakgrunn av kredittrisikoen. Dersom du kan stille med sikkerhet, vil risikoen for banken bli redusert og de vil tilby deg mye lavere rente på lånet. Derfor vil du nesten alltid få lavere rente ved å ta opp lån med sikkerhet i bolig sammenliknet med f.eks. forbrukslån, kredittkortlån og billån.

Slik går du frem

Dersom du har bestemt deg for å låne penger og har egen bolig, lønner det seg å starte med å sjekke hva din nåværende bank kan tilby når det gjelder lån med sikkerhet i bolig. Deretter bør du sjekke med andre aktører og innhente flere tilbud slik at du kan være sikker på at du får best mulig betingelser. Rentebetingelsene kan variere mye fra bank til bank, og dersom du har en lav risikoprofil som lånekunde er det mange banker som vil strekke seg langt for å kapre deg som kunde.

Refinansiering med sikkerhet i bolig

Når du tar et ekstra lån med sikkerhet i bolig, vil du foreta det som heter refinansiering av boliglånet. Ofte vil det være nødvendig å gjøre en ny verdivurdering av boligen for å fastslå hva den nåværende belåningsgraden er. Dersom boligen har økt i verdig samtidig som du har nedbetalt på gjelden, vil belåningsgraden være redusert, noe som gir et godt grunnlag for å ta opp et nytt lån på boligen.

Ulemper med pant i boligen

Selv om fordelene vanligvis er mye større enn ulempene med å lån med sikkerhet i bolig, er det verdt å ta risikoen i betraktning. Når man opptar et nytt lån på boligen kan det være fristende å låne litt mer penger enn man strengt tatt behøver. Spesielt dersom du opptar et såkalt rammelån vil det være fristende å bruke pengene som om de var oppsparte midler.

P: Det kan være smart å øremerke pengene man låner til et bestemt prosjekt eller innkjøp, og ikke benytte midlene til vanlig forbruk. Husk at det største risikomomentet er at banken kan begjære tvangssalg av boligen din for å få pengen sine tilbake. Når man vurderer lån med sikkerhet i bolig er det derfor viktig å ikke låne mer penger enn man strengt tatt behøver.

trustpilot

Vi tar ansvar og hjelper deg steg for steg frem til du får kontroll på økonomien

Org. nr 922 972 516

Kontakt oss

Trenger du hjelp med å fylle ut et skjema, eller har andre spørsmål? La oss hjelpe deg!

Åpningstider

Mandag – Fredag: 09.00 – 18.00
Lørdag: 10:00 – 15:00

Kontact oss

Trenger du hjelp med å fylle ut et skjema, eller har andre spørsmål? La oss hjelpe deg!

Åpningstider

Mandag – Fredag: 09.00 – 18.00

Lørdag: 10:00 – 15:00

OPPHAVSRETT © FINANSEIENDOM AS | 2023