Lån med sikkerhet – alt du trenger å vite

Selv om mange påstår at de bruke kun debetkortet, trenger de fleste av oss kreditt for å dekke de store, løpende og uforutsigbare levekostnadene. Du kan søke om lån eller kredittkort i din lokale bank eller på nettet når du trenger penger til store kjøp som hus eller kjøretøy, starte eller utvide et selskap, renovere et kjøkken eller finansiere videreutdanning. Her må du velge mellom et lån med sikkerhet eller et lån uten sikkerhet når det kommer til dine økonomiske behov. Å låne penger via et sikret lån vil kreve pant i en eiendel av verdi, mens å låne penger gjennom et usikret lån krever ikke noe form for pant.

Hva er et lån med sikkerhet?

Hvis du misligholder et sikret lån, kan långiveren ta sikkerheten i besittelse, det kan være kjøretøyet, huset eller sparekontoen, for å hente inn tapene. Derimot må låntakere for usikrede lån oppfylle visse kriterier om inntekt, gjeld og kreditthistorie. Sikrede lån er basert på den enkle ideen om at en långiver tar på seg en viss grad av misligholds risiko når de gir kreditt til en låntaker. Når et lån er dekket av sikkerhet, påtar långiveren langt mindre risiko. Långiver kan legge pant eller ta eiendelen for å dekke lånesummen dersom låntaker mislykkes på lånet. Dette er grunnen til at renten på et lån med sikkerhet ofte er lavere enn på et lån uten sikkerhet.

Typer sikrede lån

Långivere vil være bekymret for å miste forhandlingsmakt etter at de har gitt deg penger. Ved mislighold vil kreditor som legger pant i sikkerheten din kunne ta beslag i eiendelene du stilte som sikkerhet. Dette sikrer ikke at du betaler tilbake lånet, men det bidrar til å berolige långivere og oppmuntre til ansvarlig oppførsel.

Hva kan brukes som sikkerhet for lån?

 • Boliglån: Du kan bruke et boliglån til å kjøpe et nytt hus ved å stille boligen din eller annen eiendom som sikkerhet. Huset ditt kan bli tvangssolgt hvis du er ikke betaler ned på boliglånet.
 • Billån: For å få et lån til kjøp av bil eller annet kjøretøy, vil selve kjøretøyet stilles som sikkerhet. Bilen din kan bli overtatt hvis du ikke klarer å foreta rettidige og fullføre betalinger.
 • Jordpantelån: Erverv av tomt kan finansieres via et tomtelån. Landet i seg selv tjener som sikkerhet for dette lånet.
 • Lån for bedrifter: Utstyr, lønn og prosjektinvesteringer er alle mulige bruksområder for et firmalån. Mange eiendeler kan stilles som sikkerhet når du søker om et kommersielt lån. Du kan bruke bedriftens varelager, utstyr eller eiendom som sikkerhet for et lån.

Søk lån med sikkerhet

Banker, kredittforeninger, internettlånere, bilplasser og kredittforetak er alle potensielle kilder for et sikret lån. Slik får du et lån med sikkerhet:

  • Sjekk din kredittscore: Få kredittrapporten og score fra en gratis tjeneste eller kredittkortutstederen din før du søker om lån. Etter å ha lært poengsummen din, kan du bruke den til å enten forhåndskvalifisere for et lån eller iverksette tiltak for å øke poengsummen din og øke sjansene for en godkjent søknad.

  • Budsjettering: Vurderer du å få et lån med sikkerhet? Sjekk økonomien din for å se hvor mye du har råd til å betale tilbake hver måned. Når du tar opp et nytt lån, er det avgjørende å ta hensyn til kostnadene for tidligere gjeld.

  • Finn ut hvor mye sikkerhet kan være verdt: Kontosaldoer, egenkapital og andre verdisaker kan alle brukes som sikkerhet, slik at du kan anslå hvor mye du kan låne før du starter lånesøknaden.

  • Ta deg tid til å sammenligne ulike finansieringsalternativer: Undersøk potensielle långivere når du har bestemt hvor mye av et lån du har råd til og hvor god kreditt du har. Snakk med din eksisterende utlåner om valgene dine for et lån med sikkerhet eller annen type lån.
  • Fyll ut en offisiell søknad: Send inn en uforpliktende og gratis søknad. Hvis du søker om et sikret lån i motsetning til et usikret lån, vil utlåner sannsynligvis anbefaler deg til å bestille en e-takst for å bekrefte verdien av sikkerheten din.

  Fordeler og ulemper med et sikret lån

  Fordeler:

  • Reduserte renter reflekterer redusert risiko for långiver
  • Enkelte sikrede lån, inkludert boliglån og billån, har lengre nedbetalingstid.
  • Foreta rettidige lånebetalinger for å etablere kreditt

  Ulemper:

  • Kan miste sikkerheter hvis betalinger uteblir
  • Negatively affect the credit rating as a result of the lender’s reporting of overdue accounts

  Lønner det seg å ta opp et lån med sikkerhet?

  Du risikerer å miste sikkerheten du stiller for et sikret lån hvis du misligholder betalingene dine. Et sikret lån kan imidlertid være gunstig hvis du har en sterk økonomisk bakgrunn. Sikkerhet reduserer den totale kostnaden for et lån på grunn av långiverens reduserte eksponering for mislighold. Til slutt kan det hjelpe deg å spare mye penger ved å redusere dine månedlige kostnader.

  Les mer: Refinansiere lån

  trustpilot

  Vi tar ansvar og hjelper deg steg for steg frem til du får kontroll på økonomien

  Org. nr 922 972 516

  Kontakt oss

  Trenger du hjelp med å fylle ut et skjema, eller har andre spørsmål? La oss hjelpe deg!

  Åpningstider

  Mandag – Fredag: 09.00 – 18.00
  Lørdag: 10:00 – 15:00

  Kontact oss

  Trenger du hjelp med å fylle ut et skjema, eller har andre spørsmål? La oss hjelpe deg!

  Åpningstider

  Mandag – Fredag: 09.00 – 18.00

  Lørdag: 10:00 – 15:00

  OPPHAVSRETT © FINANSEIENDOM AS | 2023