Tips når renten øker

En renteøkning kan få alvorlige konsekvenser for din økonomiske stilling. Noen av dem er gode, mens andre er dårlige. Ettersom det blir dyrere for enkeltpersoner og bedrifter å låne penger, har en renteøkning en tendens til å ha en avkjølende effekt på økonomisk aktivitet. Mens høyere renter kan bremse økonomisk utvikling fordi de gjør det dyrere å låne penger, har de visse fordeler.

Virkningen av stigende renter på ulike lån

Boliglånsrente økning

Dersom du har et boliglån med variabel rente er det stor sannsynlighet for at dette kommer til å øke i fremtiden. Betingelsene for lånet med variabel rente vil avgjøre om den månedlige betalingen vil øke eller ikke. Den delen av boliglånsbetalingen som går mot renter i stedet for avdraget vil stige hvis du har en fast betaling for den gjenværende varigheten av boliglånet ditt (ikke å forveksle med en fast rente). Prislappen for dette er høy. Du vil ende opp med å bruke mindre på renter gjennom hele boliglånet ditt hvis du refinansierer nå når rentene er høye. Hvis du foretar en mindre betaling enn nødvendig mot avdraget denne måneden, vil banken ha en større boliglån å kreve renter på i de påfølgende månedene.

Fastrente for et boliglån

En fastrente er tidsrammen der en låntaker er garantert en fast rente og betalingsplan. Lånetiden din kan for eksempel fornyes hvert tredje – femte år. Et fastrenteboliglån er et boliglån der renten er satt fra starten og ikke svinger gjennom hele lånet. Dette innebærer at selv om rentene stiger, vil renten og utbetalingene forbli de samme.

Nedbetalingstiden

Dette er hvor lang tid det vil ta deg å betale ned boliglånet i sin helhet til den renten du har nå. Din månedlige betaling vil bli beregnet ved hjelp av renten og annuitetsperioden. En 25-års annuitetslån, for eksempel, kan brukes til å beregne den månedlige betalingen.

Strategier for å dra nytte av økende priser

Andre strategier kan la deg tjene på renteøkninger selv om de påvirker andre deler av økonomien din negativt. Flere strategier for å tjene på stigende renter er skissert nedenfor.

  1. Bind renten: Gjør overgangen fra variabel til fast rente når det er mulig.
  2. Bidrag til pensjonsordninger bør økes: Ettersom rentene øker, kan aksjekursene se større svingninger. Hvis du bidrar med mer penger til pensjonsordningen din, kan du kjøpe flere aksjer med rabatt.
  3. Kjøp brukte eiendeler: Noen forbrukere vil ikke være i stand til å holde tritt med betalingene sine hvis rentene fortsetter å stige. For å gjøre opp gjelden deres, kan de være klare til å selge eiendeler til en lavere pris.
  4. Behold roen: Hvis du har en gjennomtenkt finansiell strategi, bør du ikke la midlertidige verdiforandringer slå deg av. Ikke avvik fra strategien uten først å konsultere rådgiveren din.

Tips for å håndtere renteøkninger

Gjør forberedelser med dine nærmeste

Få alle i hjemmet ditt rundt middagsbordet for en ærlig diskusjon for å sikre at alle er på samme side. Samarbeidsbudsjettering kan hjelpe familier å finne måter å spare penger og leve mer sparsommelig på. Er det for eksempel mulig å samle mange tjenesteabonnementer til ett? Har du vurdert å åpne en brukskonto kun for forbruket ditt? Alternativt kan du få en konsensus om hvilke funksjoner som er viktige kontra hvilke som bare er ønskelige.

Ha god oversikt over utgiftene dine

Noen av kostnadene forbundet med vedlikehold av huset ditt, som boliglånet ditt, er uforanderlige. Sjekk forsikrings- eller strømregningene dine og se om du kan spare penger ved å bytte selskap. Prosessene for budsjettering og betaling av regninger kan forenkles ved hjelp av våre sjekklister, anbefalinger og andre ressurser.

Fortsett med gode økonomiske valg

Å opprettholde de utmerkede vanene du etablerer gjennom hele den økonomiske syklusen kan hjelpe deg med å forberede deg på potensielle renteøkninger i fremtiden, selv om vi ikke vet hvor lenge rentene vil stige eller hvor høye de vil gå. For eksempel, hvis renten går opp, vil minimumsbetalingen også gå opp. Hvis du beholder betalingene de samme når renten faller igjen, vil du betale ned avdragene raskere og ha noen besparelser i tilfelle du må foreta større betalinger i fremtiden.

Vurder virkningen av en mulig renteøkning

Du kan bedre forutse hvordan dette vil påvirke budsjettet ditt og når det trer i kraft nå som du vet hva slags boliglån du har.

Hvis du er bak på boliglånet

Hvis du vil unngå å havne i økonomiske problemer, er det lurt å gå til en gjeldsrådgiver som kan hjelpe deg med å lage et budsjett og vurdere inntekter og utgifter.

Få best mulig tilbud

Hvis din eksisterende avtale er i ferd med å utløpe, bør du tenke på å bytte for å få best mulig tilbud. Men hvis du fortsatt har tid på din nåværende avtale, kan det være verdt å reforhandle. Selv om det kan være kostnader forbundet med å bytte, kan det lønne seg. Sjekk ut vår nettside om boliglånsanmeldelser for tips om sammenligning av boliglånstilbud.

trustpilot

Vi tar ansvar og hjelper deg steg for steg frem til du får kontroll på økonomien

Org. nr 922 972 516

Kontakt oss

Trenger du hjelp med å fylle ut et skjema, eller har andre spørsmål? La oss hjelpe deg!

Åpningstider

Mandag – Fredag: 09.00 – 18.00
Lørdag: 10:00 – 15:00

Kontact oss

Trenger du hjelp med å fylle ut et skjema, eller har andre spørsmål? La oss hjelpe deg!

Åpningstider

Mandag – Fredag: 09.00 – 18.00

Lørdag: 10:00 – 15:00

OPPHAVSRETT © FINANSEIENDOM AS | 2023