Hva er en kausjonist?

En kausjonist er en som kan garantere økonomisk for deler eller hele lånebeløpet sammen med hovedlåntaker. Altså en som kan stille sine egne midler som sikkerhet, for at en annen skal kunne få innvilget et lån.

Tilbakemeldinger

Håvard

Jeg har ikke nok ord for dere! Dere er super flinke, tusen takk for at dere reddet meg!

Tina

Fantastisk rådgiver, jeg er utrolig takknemlig for deres hjelp. Hilsen en barnefamilie som nå kan sove godt igjen. Tusen takk!

Kristine

Ble anbefalt FinansEiendom fra en venninne. Jammen meg var det verdt det. De fikk justert bolig renta fra drøye 7% ned til 3.8%. Nå kan jeg sove godt igjen. Tusen tuuusen takk for all hjelpen!!!

Hva er styringsrenten?

Norges Bank er sentralbanken i Norge. Hovedoppgaven er å sikre prisstabilitet og finansiell stabilitet. Styringsrenten, også kalt foliorente, fastsettes 8 ganger i året av komiteen og er den renten bankene får på sine innskudd. Styringsrenten vil økes gradvis utover året for å holde prisveksten under kontroll. Denne renten kan forventes å nærme seg nesten 2,5 prosent på slutten av 2023. Dette kan resultere i en boliglånsrente på over 4 prosent. Boliglånsrenten er i dag, litt over 2 prosent.

Endringer i styringsrenten påvirker:

  • Boligprisene
  • Prisvekst
  • Etterspørsel etter lån
  • Kronekursen
  • Prisene på norske fond
  • Inflasjon

Hvorfor økes styringsrenten?

Pandemien:

I 2020 bestemte Norges Bank for å redusere styringsrenten til 0 prosent som følge av koronapandemien. Aktiviteten, i en periode med mye usikkerhet, ble redusert kraftig. I dag, som følge av sterk økonomisk vekst etter at smitteverntiltakene ble fjernet i vinter, har komiteen bestemt seg for å gradvis øke styringsrenten for å holde prisveksten under kontroll.

Arbeidsledighet:

En stor andel av befolkningen er tilbake i jobb, og arbeidsledigheten nærmere seg det samme lavet nivået som før finanskrisen i 2008. Med flere i jobb, vil det øke presset på lønninger og priser, og dette gir behov for renteøkning for å unngå økt inflasjon.

Krigen skaper usikkerhet:

Krigen demper veksten internasjonalt og bidrar til uvanlig prishopp på råvarer. Vi lever nå i en mer usikker tid enn vanlig.

Boliglånet blir dyrere

Ved økning i styringsrenten, følger det som oftest med at bankene setter opp rentene. Nedenfor presentere vi et eksempel ved eventuell renteøkning på 3 og 4 prosent, nedbetalingstid på 25 år, og et boliglån på 2, 3 og 4 millioner.

Hva er mine muligheter? Vel å flytte boliglånet er faktisk mye enklere enn det mange tror. Det kan i det fleste tilfeller, være mye å spare på ved å flytte hele eller deler av lånet. I en tid hvor styringsrenten stiger utover året og neste år, kan det være lurt å ha oversikt over hvem som har det beste boliglånsrente. Om du ønsker å spare mest mulig gjennom perioden med økning i styringsrenten, anbefaler vi i FinansEiendom at du benytter deg av disse 3 alternativene:

1. Snakk med banken din om fastrente: rentebinding gir forutsigbare låneutgifter. Du kan som oftest velge en bindingstid på enten 3, 5 eller 10 år.

Sammenlign boliglånet ditt: det anbefales å sammenligne prisene på lånet minst én gang i året. Dette kan du gjøre på Finansportalen.

Refinansiering med sikkerhet i bolig: om du har inkasso, smålån eller kredittkort gjeld vil det være lønnsomt å samle alt i ett lån. Dette gir deg både lavere månedlig kostander og lavere rente.

trustpilot

Vi tar ansvar og hjelper deg steg for steg frem til du får kontroll på økonomien

Org. nr 922 972 516

Kontakt oss

Trenger du hjelp med å fylle ut et skjema, eller har andre spørsmål? La oss hjelpe deg!

Åpningstider

Mandag – Fredag: 09.00 – 18.00
Lørdag: 10:00 – 15:00

Kontact oss

Trenger du hjelp med å fylle ut et skjema, eller har andre spørsmål? La oss hjelpe deg!

Åpningstider

Mandag – Fredag: 09.00 – 18.00

Lørdag: 10:00 – 15:00

OPPHAVSRETT © FINANSEIENDOM AS | 2023