Forskjellen på lån med sikkerhet og lån uten sikkerhet

Mange mennesker og selskaper er avhengige av lån som en pålitelig kapitalkilde av en rekke årsaker, inkludert kjøp av et hus, utvikling av et eksisterende firma eller betaling av uforutsette kostnader. Lån med sikkerhet og lån uten sikkerhet er de to vanligste kreditt typene som er tilgjengelige. For å hjelpe deg med å ta utdannede lånevalg, vil denne artikkelen sammenligne og kontrastere to vanlige former for lån.

Hva er et lån med sikkerhet?

Låntakeren i et lån med sikkerhet stiller sikkerhet i bytte mot lavere renter eller lengre nedbetalingstider. Sikkerhet er noe av verdi som låntaker stiller som sikkerhet for lånet. Långivere har ofte myndighet til å ta tilbake sikkerheten for å få tilbake eventuell gjeld som ikke er tilbakebetalt av låntakeren.

Viktige funksjoner ved sikrede lån:

 1. Sikkerhet: Som tidligere nevnt, er sikkerhet den definerende egenskapen til sikrede lån. Lånets avdrag, rente og andre forhold avhenger ofte av sikkerhetens verdi.

 2. Lavere renter: Lån med sikkerhet har ofte lavere rente enn usikrede lån siden utlåner er beskyttet av sikkerheten. Når det er sikkerhet å beslaglegge i tilfelle feil, er långivere mer komfortable med å utvide kreditt.

 3. Høyere lånebeløp: Sikrede lån er ideelle for store kjøp som et hus eller et selskap siden låntakeren har tilgang til større lånebeløp i bytte mot sikkerhet.

 4. Lengre tilbakebetalingsbetingelser: Lengre nedbetalingsperioder er vanlig for sikrede lån, noe som kan lette den økonomiske byrden med månedlige betalinger.

Vanlige typer sikrede lån:

 1. Boliglån: Boliglån er en vanlig type sikret lån siden eiendommen i seg selv brukes som sikkerhet.

 2. Billån: Når du får et lån for å betale for en bil, tjener selve bilen som sikkerhet.

Usikrede lån: hva er det?

Usikrede lån trenger ikke sikkerhet. Godkjenningen av disse lånene bestemmes utelukkende av låntakerens kreditthistorikk og tilbakebetalingshistorikk. Långivere vurderer låntakerens kreditt, inntekt og finansielle stabilitet siden de mangler sikkerhet for å sikre lånet.

Viktige kjennetegn ved usikrede lån:

 1. Ingen sikkerhet kreves: Låntakere som ikke har betydelige eiendeler å bruke som sikkerhet, kan likevel få usikrede lån.

 2. Høyere renter: Sammenlignet med sikrede lån, er renten på et usikret lån ofte høyere for å kompensere for utlåners høyere risikonivå.

 3. Lavere lånebeløp: Et mindre maksimalt lånebeløp er vanlig med usikrede lån. De fungerer godt for å betale ned mindre gjeld eller dekke uventede kostnader.

 4. Kortere nedbetalingsbetingelser: Lån uten sikkerhet har ofte kortere nedbetalingstid, så låntakere må returnere pengene som er lånt i all hast.

Vanlige typer usikrede lån:

 1. Forbrukslån: Disse lånene kan tilpasses og kan brukes til alt fra konsolidering av gjeld til finansiering av oppussing av boliger eller akuttmedisinsk behandling.

 2. Kredittkort: Revolverende usikret kreditt, slik som kredittkort gir kortinnehavere mulighet til å foreta kjøp opp til en viss grense.

 3. Utdanningsfinansiering: Usikrede studielån er vanlige, med kvalifikasjoner ofte avhengig av låntakerens eller medunderskriverens kreditthistorie.

Viktige forskjeller oppsummert

Her er en rask oversikt over hovedforskjellene mellom sikrede og usikrede lån:

 1. Sikkerhet: I motsetning til usikrede lån, trenger sikrede lån sikkerhet.

 2. Renter: Rentene for lån med sikkerhet er ofte lavere enn for lån uten sikkerhet.

 3. Lånebeløp: Lån med sikkerhet kommer ofte i større summer, noe som gjør dem ideelle for store kjøp. Mindre økonomiske krav er best tjent med usikrede lån.

 4. Tilbakebetalingsbetingelser: Lån som trenger sikkerhet har ofte lengre tilbakebetalingsperioder enn deres usikrede motparter.

 5. Risiko og kvalifisering: Fordi långivere av sikrede lån er mer opptatt av verdien av sikkerheten, kan de være villige til å låne ut til søkere med lavere kredittvurdering. Du trenger høyere kredittverdighet for å kvalifisere for et lån uten sikkerhet.

Hvilken type lån passer for deg?

Din situasjon og økonomiske mål bør veilede din beslutning mellom et sikret og et usikret lån. Noen ting å tenke på er som følger:

 1. Låneformål: Hvorfor vil du låne disse pengene? Et sikret lån kan være det beste alternativet om du kjøper et kjøretøy eller en eiendom. Et usikret lån kan være mer passende for beskjedne kjøp eller gjeldskonsolidering.

 2. Sikkerhet: Har du betydelige sikkerheter å stille for et lån? Lån med sikkerhet kan være et godt alternativ hvis du er i denne situasjonen. I slike tilfeller kan du alltid henvende deg til lån uten sikkerhet.

 3. Kredittverdighet: Både din kredittvurdering og økonomiske bakgrunn har stor betydning når du søker om lån. Rentene på usikrede lån kan være ganske lave hvis du har god kreditt. Sikrede lån kan være lettere å få hvis kreditten din er mindre enn perfekt.

 4. Risikotoleranse: Tenk på hvordan du føler om muligheten for å miste sikkerhet i tilfelle mislighold. Denne faren er iboende til sikrede lån, men den er fraværende fra usikrede.

Både sikrede og usikrede lån kan være nyttige økonomiske verktøy. Hvis du ønsker å låne penger klokt, må du kjenne til de grunnleggende skillene mellom dem. Vurder dine krav, mål og komfortnivå med risiko for å velge det beste lånealternativet. Å opprettholde en sunn økonomisk helse krever nøye låneopptak og rettidig tilbakebetaling av lån, uavhengig av om du velger et lån med sikkerhet eller lån uten sikkerhet.

trustpilot

Vi tar ansvar og hjelper deg steg for steg frem til du får kontroll på økonomien

Org. nr 922 972 516

Kontakt oss

Trenger du hjelp med å fylle ut et skjema, eller har andre spørsmål? La oss hjelpe deg!

Åpningstider

Mandag – Fredag: 09.00 – 18.00
Lørdag: 10:00 – 15:00

Kontact oss

Trenger du hjelp med å fylle ut et skjema, eller har andre spørsmål? La oss hjelpe deg!

Åpningstider

Mandag – Fredag: 09.00 – 18.00

Lørdag: 10:00 – 15:00

OPPHAVSRETT © FINANSEIENDOM AS | 2023