Byggelån

Selv om det kan være et spennende eventyr å starte fra bunnen av for å bygge ditt ideelle hus, kan det også være ganske dyrt. Når du trenger en økonomisk krykke for å gjøre drømmen din til virkelighet, er byggelån der for å hjelpe. Hvis du er ny på byggelån, vil denne artikkelen lede deg gjennom prosedyren trinn for trinn.

Hva er et byggelån?

Når du trenger penger til å bygge noe nytt eller for å pusse opp et eksisterende, er et byggelån veien å gå. I motsetning til konvensjonelle boliglån, som ofte gir et stort beløp på en gang, betales byggelån tilbake i avdrag, eller «trekker» etter hvert som prosjektet skrider frem. Dette holder utlegget av kapital på et minimum ved å begrense rentebetalinger til de midlene som faktisk brukes.

Hvordan fungerer et byggelån?

 1. Det første trinnet for å få et byggelån er å sende inn en søknad til en låneinstitusjon for vurdering og etterfølgende godkjenning. Fastsettelse av godkjenning er avhengig av flere variabler, inkludert, men ikke begrenset til ens kredittscore, inntektsnivå og levedyktigheten til det foreslåtte prosjektet.
 2. Rentebetalinger: Gjennom hele byggeperioden er det vanlig å bare betale renter på pengene som er utbetalt. Denne tilnærmingen er relativt mer gjennomførbar i motsetning til å foreta samtidige betalinger mot både det opprinnelige beløpet og den påløpte renten fra begynnelsen.
 3. Varigheten av byggefasen varierer, fra flere måneder til mer enn ett år, avhengig av prosjektets intrikate. Långiver gjennomfører regelmessige kontroller for å verifisere riktig bruk av penger.
 4. Ved ferdigstillelse av byggeprosessen gjennomgår lånet en konvertering til et konvensjonelt pantelån eller gjøres opp i sin helhet. Dette er noen ganger betegnet som «sluttlån».

Typer byggelån

 1. Bygg-til-permanente lån: Ved å samle byggelånet og varig boliglån til ett enkelt lån, forenkler disse lånene prosedyren. Du kan muligens spare tid og penger på avsluttende gebyrer ved å kombinere søknads- og avslutningsprosessene i én.
 2. Frittstående byggelån: Bygge- og permanentfinansieringsstadiene til et frittstående byggelån – også kalt et «to-lukke» lån – krever forskjellige søknader og avslutninger. Det er større spillerom i å velge et permanent boliglån med denne metoden, men det er også mer komplisert.

Kvalifisert for et byggelån

 • For et byggelån kreves det vanligvis en høyere kredittscore av långivere enn for vanlige boliglån.
 • Prosjektets tidsplan, budsjett og ideer bør forklares grundig til utlåner. Hvis du vil at søknaden din skal skille seg ut, ansett en profesjonell arkitekt og konstruktør.
 • Det nøyaktige beløpet på forskuddsbetalingen kan variere fra en eiendom til en annen, men den kan være betydelig. For å forbedre godkjenningsoddsene dine, spar opptil 20 % eller mer for en forskuddsbetaling.

Tips for en smidig byggelånsprosess

 1. Velg et kompetent team: Samarbeid med personer med en dokumentert historie med prestasjoner innen byggearbeid. Dette inkluderer fagfolk som arkitekter, entreprenører og bygg ingeniører.
 2.   Opprettholde transparent kommunikasjon: Det er viktig å sikre at det er en løpende og åpen informasjonsutveksling mellom låntaker og långiver. Det er viktig å raskt formidle eventuelle modifikasjoner til prosjektet for å redusere eventuelle forsinkelser.
 3. Beredskapsplanlegging: er et avgjørende aspekt i byggeprosjekter siden de er utsatt for uforutsette hindringer. Innlemme en kontantbuffer i budsjettrammen for å sørge for uforutsette utgifter.
 4. Sjekk långivere: Det er tilrådelig å delta i en sammenlignende analyse av långivere, da de kan gi ulike vilkår og renter. For å oppnå de mest fordelaktige betingelsene, er det lurt å samle inn tilbud fra flere leverandører.

Et byggelån kan åpne døren til drømmehuset og sette deg på den spennende veien med å bygge ditt eget hjem. Du kan trygt håndtere byggelånsprosessen hvis du kjenner inn og ut av lånet, velger det som passer best for dine behov og setter sammen et solid team. Ikke glem at det å ha en spesifikk visjon om ditt ideelle hus, sammen med grundig forberedelse og ærlig kommunikasjon, er avgjørende for et vellykket resultat.

FinansEiendom er et pålitelig norsk finansforetak som du kanskje vil kontakte mens du undersøker dine finansieringsmuligheter. Kompetanse og individualisert oppmerksomhet venter

trustpilot

Julehandelen på kreditt? kreditt?

Vi tar ansvar og hjelper deg steg for steg frem til du får kontroll på økonomien

Org. nr 922 972 516

Kontakt oss

Trenger du hjelp med å fylle ut et skjema, eller har andre spørsmål? La oss hjelpe deg!

Åpningstider

Mandag – Fredag: 09.00 – 18.00
Lørdag: 10:00 – 15:00

Kontact oss

Trenger du hjelp med å fylle ut et skjema, eller har andre spørsmål? La oss hjelpe deg!

Åpningstider

Mandag – Fredag: 09.00 – 18.00

Lørdag: 10:00 – 15:00

OPPHAVSRETT © FINANSEIENDOM AS | 2023