Slik får du innvilget omstartslån

Dersom du sliter med å nedbetale smålån med høy rente kan omstartslån være et smart verktøy for å få tilbake kontrollen over økonomien. Vi har laget en enkel oversikt over hvordan du går frem for å få godkjent omstartslån og kan kvitte deg med rådyre forbrukslån og kredittkortgjeld.

Hva er omstartslån?

Omstartlån betyr at du refinansierer boliglånet ditt ved å ta opp et nytt lån som benyttes til å innløse annen gjeld med dårligere rentebetingelser. Denne lånetypen er spesielt beregnet på kunder som sliter med betalingsproblemer, og som kan stille bolig som sikkerhet for det nye lånet.

Hva er kriteriene for omstartslån?

Først og fremst må du kunne stille bolig som sikkerhet for å søke om omstartslån. Det kan være egen bolig eller du kan søke sammen med en medlåntaker som kan stille med bolig som sikkerhet. Siden det nye lånet vil være sikret med pant i boligen vil risikoprofilen din bli redusert, og du vil oppnå mye lavere renter enn f.eks. forbrukslån uten sikkerhet.

  • Belåningsgrad ved omstartlån: Selv om du kan stille med sikkerhet i bolig, er det ikke dermed gitt at du får innvilget omstartslån. Långiver vil se på belåningsgraden på boligen, og det er viktig å huske på at du ikke kan låne mer penger enn 85% av boligens verdi. Dersom huset har steget i verdi kan det lønne seg å gjøre en ny verdivurdering av boligen, slik at du kan dokumentere at belåningsgraden har blitt redusert.
  • Samlet gjeldsbyrde og betjeningsgrad: Ifølge norsk regelverk kan ikke en långiver utstede lån til en kunde som ikke ville vært i stand til å håndtere en teoretisk renteøkning på minst fem prosentpoeng. I tillegg kan du ikke ha en samlet gjeld som overstiger fem ganger den årlige inntekten. Dersom du allerede har et høyt boliglån og lav inntekt kan det derfor bli utfordrende å få innvilget omstartslån.

Hva slags aktører tilbyr omstartslån?

En del av de større bankene er veldig strenge på å innvilge omstartslån for personer med betalingsanmerkninger. Derfor kan det lønne seg å innhente tilbud også utenom de markedsledende bankene. Det finnes en rekke mindre långivere som har spesialisert seg på denne typen lån, og som vil kunne senke de samlede gjeldskostnadene dine. Selv om dette er finansaktører som er ukjente navn for deg, betyr ikke dette at du har noe å frykte. Bare pass på at de har de nødvendige godkjenningene fra Finanstilsynet og har fått tillatelse til å operere i Norge.

Fordeler med omstartslån

Her er fordelene oppsummert:

  • Kvitt deg med inkasso: Du kan sørge for at de aktive inkassosakene blir kjapt oppgjort slik at du kan opparbeide deg en bedre betalingshistorikk.
  • Unngå betalingsanmerkninger: Dersom du har avdrag eller regninger som er i ferd med å gå til inkasso, kan denne typen lån forhindre at sakene fører til betalingsanmerkninger.
  • Betal ned på kredittkortene: Rentene på kredittkortgjeld er ofte de høyeste i markedet, og et omstartslån kan bidra til å erstatte denne gjelden med lån som er rimeligere å betjene.
  • Betal ned på forbrukslån: Forbrukslån uten sikkerhet gir i de fleste tilfeller veldig høy rente med begrenset nedbetalingstid. Omstartslån vil redusere de månedlige låneutgiftene.
  • Få full oversikt: Samler du alle lånene på ett sted vil du få bedre oversikt og det vil bli mer motiverende når du ser lyset i enden av tunellen.
trustpilot

Vi tar ansvar og hjelper deg steg for steg frem til du får kontroll på økonomien

Org. nr 922 972 516

Kontakt oss

Trenger du hjelp med å fylle ut et skjema, eller har andre spørsmål? La oss hjelpe deg!

Åpningstider

Mandag – Fredag: 09.00 – 18.00
Lørdag: 10:00 – 15:00

Kontact oss

Trenger du hjelp med å fylle ut et skjema, eller har andre spørsmål? La oss hjelpe deg!

Åpningstider

Mandag – Fredag: 09.00 – 18.00

Lørdag: 10:00 – 15:00

OPPHAVSRETT © FINANSEIENDOM AS | 2023