Hva er lønnstrekk?

Lønnstrekk kan forårsake hodebry både for deg og din lønnsavdeling. Du må overholde både statlige og føderale regler for lønnsutbetaling. Konsekvensene for ulydighet kan være alvorlige. For å hjelpe deg bedre å forstå lønnstrekk, vil denne opplæringen lede deg gjennom trinnene som er involvert.

Hva er lønnstrekk?

Lønnstrekk er en slags inkasso der en prosentandel av lønnsslippen din automatisk trekkes fra og sendes til inkassoselskapene. Lønnstrekk kan brukes til å kreve inn både private og offentlige forpliktelser, inkludert forfalte lån, kredittkortregninger og restskatt. En kreditor må starte et søksmål mot deg for å trekke lønnen din for ubetalt personlig gjeld. Imidlertid kan regjeringen lovlig trekke lønnen din for visse offentlige gjeld uten engang å inngi et søksmål mot deg.

Lønnstrekkvilkår varierer fra sak til sak. Inntil gjelden er nedbetalt, kan lønnen din bli trekket.

Hvordan fungerer lønnstrekk?

Når debitorer ikke oppfyller sine økonomiske forpliktelser og deres kreditorer bruker sterke inkassotiltak, kan resultatet bli lønnstrekk. Hvis den ene forelderen unnlater å betale barnebidrag som anvist av retten og er på etterskudd i en lengre periode, kan den andre forelderen saksøke for forakt for retten.

En dommer kan utstede en ordre som pålegger den betalende forelderens arbeidsgiver å holde tilbake et visst beløp fra den betalende forelderens lønnsslipp og sende det til den andre forelderen inntil restskatten er nedbetalt. Regjeringen kan automatisk ta inntektene dine basert på hva du skylder, men lønnstrekk krever ofte en rettskjennelse.

Summen bestemmes av den enkeltes inntekt, arten av deres gjeld, og dybden av deres restanse. Det brukes som oftest inntekt etter skatt som grunnlag for beregningen.

Typer lønnsbeslag

Statlige, føderale og private lønnsbeslag er de tre hovedtypene. Hvis en ansatt har føderale forpliktelser, må de betales før privat eller statlig gjeld kan bli trukket fra lønn. Mange gjeldssituasjoner kvalifiserer for lønnstrekk, men bare noen få er typiske:

 • Ikke betalt skatt
 • Forsinket barnebidrag, underholdsbidrag eller medisinsk støtte
 • Misligholdte statlige studielån
 • Forsinkede kredittkortlån
 • Utestående medisinske regninger

Det kan være vanskelig for arbeidsgivere å vite hva deres plikter er når det gjelder arbeidernes gjeldsnedbetalingsplaner siden planene varierer etter gjeldstype, kreditor, statlig lov, føderal lov og andre faktorer. Beløpet som holdes tilbake for barnebidrag, for eksempel, er femti prosent hvis arbeideren gir økonomisk bistand til en annen ektefelle eller et barn. Dette stiger til 60 % hvis de ikke har andre pårørende. I tillegg er ikke konkursordrer begrenset på samme måte som andre utlegg er.

Videre kan det hende at ikke alle lønnstrekk må betales samtidig hvis en ansatt har flere utestående krav. Når det er flere lønnstrekk, går barnebidrag og skatteplikter foran.

Hva dine ansatte kan gjøre hvis lønnen blir trukket

Arbeiderene dine kan tro at lønnstrekk ble utstedt ved en feiltakelse. I en slik omstendighet må folk være klar over sine juridiske muligheter og ta de nødvendige skritt for å bestride ordren.

 1. Ansattes rettigheter: I tilfelle lønnstrekk har arbeidstakere rett til følgende beskyttelse:
 • De må ha en formell melding om lønnstrekk.
 • Som tidligere sagt, fastsetter føderale og statlige forskrifter maksimale mengder som kan trekkes.
 • Ansatte er beskyttet mot oppsigelse i tilfelle av en enkelt lønnsbeslagleggelse, men ikke ved slike pålegg.

 

 1. Bestrid lønnstrekk: Arbeideren kan også sende inn en protest hvis de føler at ordren er urettferdig eller ble utstedt ved en feil, eller hvis det ville påføre dem unødige økonomiske vanskeligheter.
 • Avvik eller feil: Din ansatte vil finne informasjon om hvordan du kan bestride bestillingen i varselet de mottok. De må forklare innvendingen og støtte den med bevis.
 • Problemer med penger: Hvis du har problemer med å få endene til å møtes på grunn av gjeld, studielån, barnebidrag eller restskatt, kan du utfordre utlegget ved å følge en av mange forskjellige prosedyrer.

 

Hvis lønnstrekk ble beordret av en dommer, for eksempel, kan arbeideren din be retten om hjelp. Brevet bør inneholde instruksjoner for å få fritak basert på vanskeligheter hvis utlegget skyldes mislighold av studielån eller forsinket skatt, eller de kan kontakte det aktuelle organet for å få hjelp. En familieadvokat bør konsulteres hvis en støtteordre vurderes.

 

Å få beskjed om at du må trekke på en ansatts lønn er aldri en hyggelig opplevelse. Å vite når noe må gjøres er like viktig som å vite hva som må gjøres. På grunn av den ekstra kompleksiteten som introduseres av mange statlige forskrifter, er det vanligvis tilrådelig å søke råd fra en advokat som er bevandret i lønnsbeslagsspørsmål.

Vi tar ansvar og hjelper deg steg for steg frem til du får kontroll på økonomien

Org. nr 922 972 516

Kontakt oss

Trenger du hjelp med å fylle ut et skjema, eller har andre spørsmål? La oss hjelpe deg!

Åpningstider

Mandag – Fredag: 09.00 – 18.00
Lørdag: 10:00 – 15:00

Kontact oss

Trenger du hjelp med å fylle ut et skjema, eller har andre spørsmål? La oss hjelpe deg!

Åpningstider

Mandag – Fredag: 09.00 – 18.00

Lørdag: 10:00 – 15:00

OPPHAVSRETT © FINANSEIENDOM AS | 2023